domingo, 25 de abril de 2010

A casa del Dalai Lama



Una setmaneta hem estat patint la plorera del Deus de l'Himalaya, no passa res, tothom te dret a plorar quan ho necessita. Nosaltres, pero, hem decidit marxar a Dharamsala, i probablement allotjar-nos a McLeod Gang, on te l'actual residencia el Dalai Lama. Des de l'invasio xinesa del Tibet, el Dalai i el seu govern van demanar exili a la India, i es aqui no s'estan instalats des de llavors, i amb ells tota una comunitat enorme de tibetans.

El fet que avui ens haguem llevat amb un cel totalment net de nuvols i el sol radiant, nomes es una senyal de que fins i tot aquest es volia despedir de nosaltres, just abans de marxar. Aixi que al cel tambe li diem adeu, fins una altra. A Dharamsala tambe estarem alts, ben aprop de les muntanyes sagrades, aixi que podrem seguir veient-lo alla.

Aquest mati, abans de marxar hem fet una excursio a un salt d'aigua, una "waterfall" espectacular. D'aquelles que pot passar per darrera i tot, una passada. Li hem donat coses a la Meena, la dona del parking on menjem cada dia, una motxilla i una tovallola. Segur que els seus nens ho aprofitaran millor que nosaltres. Contenta, se la veia.

Com ha anat la ressaca de Sant jordi per terres catalanes? aqui no ha arribat cap llibre, i al final no va venir ningu a signar llibres. Crec que la carretera estava fatal i el seguro no els hi cobria accidents a alta muntanya. Esperem tenir una connexio bona on anem i poder actualitzar amb tot el que tenim endarrerit i amb ganes de veure la llum.

Aixi, sense mes, 10 horetes de bus local (quina por...) i serem a Can Dalai Lama. El bus local es caracteritza per tenir seient de fusta a 90 graus, on s'apilona tot el bestiar natiu i no natiu i intenten sobreviure fins arribar a desti. Les bosses i els crashpads, al sostre del bus, esperem que no plogui. Una mes per explicar als nets.

Perdoneu les faltes, no hi ha accents a aquesta computadora.

Namaste, Vaulenath

viernes, 23 de abril de 2010

Feliç Sant Jordi


Aquest matí al obrir la finestra de l'habitació una olor molt familiar m'ha fet despertar de cop. Atrabocat a la finestra he pogut veure un merder de paradetes, totes plenes de roses i llibres, de senyeres penjades de les taules i del balcons. Coi, és clar, avui és Sant Jordi! Amb tanta feina casi se'ns oblida. Aquí la rosa no és tant cara, només val 20 rúpies (0,40 euros) i l'últim llibre del Carlos Ruiz Zafón només 200 rúpies (1,8 euros). Suposo que és l'exportació el que fa que sigui tant car on sou vosaltres.

Ens han dit que el Buenafuente i la Isabel Clara Simó signaràn el seu llibre aquesta tarda a la plaça de Vashisht, després del "Cor de la Ciutat", que no se'l volien perdre.

A dos quarts de dotze comencen els Jocs Florals; aquest any es rendeix homenatge a Mocèn Cinto Verdaguer, i és clar, nosaltres el coneixem molt bé. Tots hem llegit els seus poemes escolpits a les pedres de Folgueròles, poble que el va veure nèixer. Aprofitant la ocasió ens han demanat si podiem llegir el pregó, i per suposat, hem dit que si. Ara ens falta per triar entre uns versos d'en Miquel Martí Pol, veí de Roda de Ter, o un gag del Chiquito de la Calçada, per donar-li un toc humorístic a la diada.


En fi, com podeu veure ens hem llevat amb gràcia avui. Aquí no poden ni pronunciar el nom de Jordi, de roses a tanta alçada no en creixen, i els únics llibres que hi ha són escrits amb hindi.


Estimades mares, germanes i amigues, aquesta Rosa-pinya és per vosaltres, perquè no hi falti al vostre ram, una rosa de l'himalaya en el dia d'avui.


Aprofitem per explicar-vos una mica què és de nosaltres. Continua plovent, des de fa 5 dies no ha parat, i no té pinta que ho faci. Així que nosaltres ho seguim intentant, pujem a escalar, entre gota i gota. I sinó ens quedem fent vida de poble, impregnant-nos de la seva persimònia i aprenent a viure en la simplicitat d'un bon chai calent. Hem fet molts amics, locals i no locals, ja ens comencen a conèixer. Hem ajudat a obrir un petit local que hem batejat amb el nom de Meena Cafe, una espècie de pàrquing al carrer que mica en mica, ha anat servint menjars fets allà al mig mateix. Fa 2 dies els hi vam fer una truita de patates, sota l'atenta mirada de molts indis curiosos que no havien vist mai un home (i menys blanc) cuinant amb tanta empenta. Vam utilitzar 10 ous, 7 patates i 3 cebes. La truita va quedar espectacular, ens va traslladar a tots a la taula da casa, tot i que en comptes de pà amb tomàquet, tenim parontha per acompanyar.
La connexió és fatal, pujar una sola foto ha sigut una odissea, però intentarem actualitzar amb més fotos ben aviat. De fotos no en falten, n'hi ha moltes que volen sortir a la llum, i esperem que les pugueu gaudir vosaltres també.
Feliç Sant Jordi

martes, 13 de abril de 2010

Himalaya, del cel a la terra

Després d'una hora més malgastada davant del ditxós ordinador, el resultat ha sigut el mateix. No es pot tenir tot; no podem ser on som i tenir una bona connexió a internet. Avui és festival a Vashisht, un festival d'aquest que et recorda on ets i com viuen. fantàstic. Pujariem unes fotos, però no podrà ser. Al temple principal donen menjar a tothom, gratis. Suposo que avui hi anirem a integrar-nos amb ells i menjar del seu plat. Quelcom impensable al país d'on venim... Avui hem escalat força també, sota un sol criminal que ens deixa les pells cada dia de color més tibetà. Hem grabat un parell de blocs, molt estètics. Crec que han quedat força bé...

Namaste Vayas (germans)












Vam aguantar el dur viatge des de Hampi fins a Manali com vam poder. En total van ser 38h en tren i 16h en un 4x4, embotits a dins com el metro a hora punta (és a dir, tot un luxe). Només arribar ens vam tapar com vam poder, la temperatura a aquella hora de la matinada era força baixa, i més venint dels 50ºC als que estàvem acostumats.
Acabàvem d'arribar al pre-Himalaya. Cada cop més aïllats. Els primers 2 dies l'Aleix no va sortir del llit a 40 de febre i amb vòmits. Sort d'un encantador metge local que, després de practicar-li uns anàlisi d'allò més rudimentaris, li va diagnosticar un bactèri, que a hores d'ara ja és criant màlves.
El dia següent ens vam traslladar a Vashisht, al nord de Manali. Una vil·la tranquila i barata, on els banys termals dels temples es converteixen en un atractiu per tot aquell que s'hi acosta. Rodejats de milers de metres de muntanyes aquesta població s'alça en una de les vessants de la vall del Manaslu, a 2200m. Un cop habituats a l'alçada, estem més forts que mai. La zona d'escalada està sobre els 3000m, i els primers dies es notava la falta d'oxigen i la fatiga al final de la jornada.
Cada matí agafem un bus local, on pujem al sostre amb tots els estris. Mitja horeta de revolts i arribem a Solang Valley, on estem obrint una nova zona de boulder. Ens havien parlat del sector uns catalans que vam conèixer a Hampi, i nosaltres, a banda d'escalar i obrir noves linies per allà, hem començat a obrir el sector de Solang Forest. Pocs minuts més avall i a l'ombra de grans avets hem trobat un seguit de boulders d'una qualitat suprema, que et permeten escalar durant tot el dia.
Això no és India, i salta a la vista, o com a mínim la India que tots coneixiem. L'aire és pur, el menjar és diferent,les pells, la roba, les cares i les races tampoc són iguals. Això és el més semblant que hi ha al Tibet, juntament amb Dharamsala, un possible destí pròxim, on abunda el budisme i els gompes (monestirs budistes). La gran majoria del menjar és tibetà, i la carn ha desaparegut de la nostra dieta. Durant 30 dies serem vegeterians, i per uns carnívors com nosaltres, és difícil. La carn aquí porta moltes toxines, i és fàcil caure malalt si en consumeixes. Intentem suplir les proteïnes de la carn amb llegums i altres aliments. Sovint divaguem i somiem amb una barbacoa amb costelletes de xai, botifarra, xoricets, vi negre i molt all i oli. I de postres, un bon cafè i un Patxaran...
Fa 2 dies en Domènec i l'Aleix van llogar una moto per intentar arribar a Rohtang Pass (4110m). "La Poderosa", igual que un dia va portar al Che Guevara per la Panamericana, ens va acostar una mica més al cel blau que ens recull a tots. La diferència és que aquell dia el cel no era blau, sinó ben gris i amenaçador. A les 6h sortiem de Vashisht, equipats i disposats a complir l'objectiu. L'aire cada cop era més fred, a mida que pujàvem, la vegetació més escassa, la població també, i la vista cada cop més espectacular. Teniem davant, darrera, a esquerra i dreta les muntanyes sagrades que tot escalador vol coronar un dia.
La carretera cada cop era menys carretera, fins que ens la vam trobar tancada. Però ens van deixar passar, i vam tornar a brillar. Pujar i pujar, i cada vegada costava més avançar entre la neu, les roques i el fang. Un cop arribats a 4km del cim vam haver de recular, podent arribar al nostre objectiu, ja que la nevada que estava caient posava en perill la nostra integritat. Encara faltava baixar. Ara som a baix, amb la cara tallada de l'aire dels Déus de l'Himalaya.
Hem canviat, inevitablement. De costums, robes, menjars i cultura. Aquí es porta la llana de yak, d'allò més calentona. Els momos vegetals i els banys termals, que tot i ser a dins dels temples, és la nostra dutxa diària. Tot un ritual comunitari que practiquem amb molt de gust. El que no canviarà és el chai, segueix sent tant bó com sempre, i dolç.